VILTGRYTA MED ROTFRUKTER, PRESSGURKA OCH ÄPPLE

VILTGRYTA MED ROTFRUKTER, PRESSGURKA OCH ÄPPLE

VILTGRYTA MED ROTFRUKTER, PRESSGURKA OCH ÄPPLE

Söndagsmiddagen är serverad.

INGREDIENSER

400 g älgbog eller annat framdelskött av vilt
3 dl viltfond
2 dl rödvin
0.5 msk tomatpuré
1 skalade vitlöksklyftor
1 skalade gula lökar, delade i mindre bitar
0.5 skalad morot, delade i mindre bitar
1 timjankvistar
1 msk smör
rapsolja till stekning
salt och peppar

Pressgurka

0.5 gurka tunt skivad
0.25 dl ättika
0.5 dl strösocker
0.75 dl vatten

Rotfrukter

6 skalade steklökar
2 delade jordärtskockor
1 skalade morötter, delade i mindre bitar
0.5 skalad palsternacka, delad i mindre bitar
6 små champinjoner
1 små äpple, exv. Ingrid Marie, delade i klyftor
2 timjankvistar
olivolja, salt och peppar

TILLAGNING

  • Skär köttet i 2 cm stora tärningar och bryn dem i rapsolja. Lägg över i en rymlig kastrull. Tillsätt viltfond, rödvin, tomatpuré, vitlök, lök, morot och timjan. krydda med salt och peppar. Koka på svag värme till köttet är mört. Skumma under tiden. Lyft upp köttet och sila buljongen. Koka ihop buljongen till god smak och konsistens. Avsluta med smör, salt och peppar.
     
  • Lägg gurkan i en bunke och salta den. Låt dra i 30 minuter.
     
  • Blanda ättika, socker och vatten. Vispa till sockret har löst sig. Pressa ur vätskan ur gurkan och lägg den i ättikslagen. Ställ åt sidan.
     
  • Lägg alla rotfrukter och champinjonerna i en ugnsfast form. Gnid in i olivolja och krydda med salt, peppar och timjankvistar. Baka på 200 grader i 25 minuter. När det gått 20 minuter lägg med äppleklyftorna.
     
  • Koka upp såsen och köttet till grytan. Lägg upp i varma tallrikar och servera med pressgurka och rotfrukter.