
Näring
En sund, balanserad CF-kost spelar stor roll
Det är viktigt att du underbygger din behandlingsregim för cystisk fibros (CF) med en sund, balanserad kost i enlighet med läkarens råd. Kosten bör innehålla många olika slags näringsämnen – kolhydrater, proteiner och fetter, som är kroppens huvudsakliga energikällor.
Människor med CF kan behöva mer energi (kalorier), fett och protein än andra människor eftersom kroppen har svårare att spjälka och absorbera dessa från maten.
Prata med din läkare eller sjuksköterska om du oroar dig för din vikt. De kan ordna så att du får träffa en dietist som kan ge dig råd om lämpliga koständringar.
Äta en energi-, fett- och proteinrik kost
Även om behovet av energi, fett och protein varierar från person till person bör alla med CF äta en balanserad och varierad kost.
För att få i sig den extra mängd energi, fett och protein som behövs rekommenderas vanligen tre måltider om dagen plus mellanmål.
Livsmedel som nötter, avokado, fet fisk, kakor och kex är bra källor till fett och energi. Ost, grädde och smör kan läggas till som ett enkelt sätt att öka måltidernas innehåll av fett och energi.
Om du har svårt att få i dig tillräckligt med energi kan din läkare, sjuksköterska eller dietist rekommendera ett tillskott som hjälper dig att tillgodose ditt behov av energi och näringsämnen.
Rekommenderad kost
Menyförslag
References
-
European Food Safety Authority (EFSA). EFSA Journal 2010;8(3):1461. Available at https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461. Accessed June 2016.
-
Cystic Fibrosis Trust. Eating well with Cystic Fibrosis - A guide for Children and Parents. 2010.
-
Borowitz D, et al. Consensus Report on Nutrition for Paediatric Patients With Cystic Fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002; 35(3): 246-59.
-
Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for adults with cystic fibrosis. 2010.