TORTILLASOPPA MED CHILI OCH MAJS
En variant på tomatsoppa med smaker från Mexiko värmer inifrån och ut.
INGREDIENSER
1 stora anchochili
0.5 burk (400 g) hela skalade tomater
1 msk olivolja
0.5 gul lök, skalad, halverad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
0.5 liter kycklingbuljong
2 dl majs
1.5 dl krossade tortillachips
1 tsk picklad jalapeño
juice från 1 lime
salt och svartpeppar
riven cheddar till topping
TILLAGNING
- Värm anchochilin i ugn på 175 grader i 2 minuter eller till de mjuknat. Låt svalna, dela dem och skrapa ur kärnorna.
- Dela chilin i mindre bitar och lägg dem i en mixer tillsammans med de hela tomaterna.
- Sautera gul lök och vitlök utan att de tar färg i olivolja i 7–8 minuter på medelvärme. Lägg löken i mixern tillsammans med chili och tomat. Mixa till slät konsistens.
- Skrapa ner tomatsmeten i en kastrull med en slickepott. Häll i kycklingbuljongen och låt koka under omrörning i ca 10 minuter. Koka till god smak och konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Vid servering, stek majskornen i olivolja till de börjar få färg och lägg i botten på djupa tallrikar.
- Häll på soppan och toppa med krossade tortillachips, picklad jalapeño och riven cheddar.