PLOMMONBAKAD SIDA AV RAPSGRIS MED GRUYÈRE OCH PICKLAD RÖD ENDIV

PLOMMONBAKAD SIDA AV RAPSGRIS MED GRUYÈRE OCH PICKLAD RÖD ENDIV

PLOMMONBAKAD SIDA AV RAPSGRIS MED GRUYÈRE OCH PICKLAD RÖD ENDIV

När du är trött på den vanliga julgrisen.
 

INGREDIENSER

400 g sida av rapsgris utan svål
3 st torkade plommon
0.5 msk vit vinäger
0.5 msk honung
1 msk vatten
salt och peppar

Gruyèremajonnäs

0.5 dl majonnäs
0.25 dl riven lagrad gruyère

Picklad röd endiv

1 röda endiver
0.5 msk vit vinäger
1 msk strösocker
1.5 msk vatten
0.5 kvist dragon

Plommonsås

0.75 dl rödvinssås
0.25 dl plommonsås (finns att köpa i asiatiska butiker)
0.5 bit ingefära, skalad och stor som en sockerbit

TILLAGNING

  • Häll torkade plommon, vinäger, honung och vatten i en mixer och mixa till slät konsistens.  
  • Lägg grissidan i en ugnsfast form och krydda båda sidor med salt och peppar. Svålsidan (där svålen tidigare satt) skall vara uppåt.  
  • Pensla plommonglasyren på svålsidan och sätt in i ugn på 130 grader i ca 3 timmar. Man kan med fördel göra detta dagen innan. Du känner att köttet är färdigt när du sticker med en liten kniv och det känns som en välkokt potatis. Låt svalna.  
  • Mixa majonnäs och gruyère till slät konsistens. Lägg i en spritspåse.  
  • Skär av rotfästet på endiverna och plocka bladen ett och ett. Lägg vinäger, socker, vatten och dragon i en kastrull och ge det ett uppkok. Låt svalna.  
  • Ringla picklingslagen över endivbladen och krydda med salt och peppar.  
  • Koka upp rödvinssky, plommonsås och ingefära. Låt dra i 10 minuter. Sila av ingefäran.  
  • Dela köttet i 4 lika stora bitar och värm i ugn på 175 grader.  
  • Värm plommonsåsen och lägg upp på varma tallrikar.