PLOMMONBAKAD SIDA AV RAPSGRIS MED GRUYÈRE OCH PICKLAD RÖD ENDIV
När du är trött på den vanliga julgrisen.
INGREDIENSER
400 g sida av rapsgris utan svål
3 st torkade plommon
0.5 msk vit vinäger
0.5 msk honung
1 msk vatten
salt och peppar
Gruyèremajonnäs
0.5 dl majonnäs
0.25 dl riven lagrad gruyère
Picklad röd endiv
1 röda endiver
0.5 msk vit vinäger
1 msk strösocker
1.5 msk vatten
0.5 kvist dragon
Plommonsås
0.75 dl rödvinssås
0.25 dl plommonsås (finns att köpa i asiatiska butiker)
0.5 bit ingefära, skalad och stor som en sockerbit
TILLAGNING
- Häll torkade plommon, vinäger, honung och vatten i en mixer och mixa till slät konsistens.
- Lägg grissidan i en ugnsfast form och krydda båda sidor med salt och peppar. Svålsidan (där svålen tidigare satt) skall vara uppåt.
- Pensla plommonglasyren på svålsidan och sätt in i ugn på 130 grader i ca 3 timmar. Man kan med fördel göra detta dagen innan. Du känner att köttet är färdigt när du sticker med en liten kniv och det känns som en välkokt potatis. Låt svalna.
- Mixa majonnäs och gruyère till slät konsistens. Lägg i en spritspåse.
- Skär av rotfästet på endiverna och plocka bladen ett och ett. Lägg vinäger, socker, vatten och dragon i en kastrull och ge det ett uppkok. Låt svalna.
- Ringla picklingslagen över endivbladen och krydda med salt och peppar.
- Koka upp rödvinssky, plommonsås och ingefära. Låt dra i 10 minuter. Sila av ingefäran.
- Dela köttet i 4 lika stora bitar och värm i ugn på 175 grader.
- Värm plommonsåsen och lägg upp på varma tallrikar.