BRIE MED UGNSBAKADE FIKON SMAKSATTA MED PORTVIN OCH VINTERKRYDDOR

BRIE MED UGNSBAKADE FIKON SMAKSATTA MED PORTVIN OCH VINTERKRYDDOR

Ett smakrikt och lyxigt mellanmål eller dessert.

INGREDIENSER

150 g Brie de Meaux eller annan Brieost
2 färska fikon
1 dl portvin
0.5 dl strösocker
0.5 kanelstång
1 stjärnanis
0.5 kryddnejlika

TILLAGNING

  • Ta ut Brieosten från kylen och dela den i 4 bitar. Låt den bli rumstempererad (kan ta upp till 2 timmar). Koka upp portvin med socker och kryddor.
  • Skär ett kryss i fikonen och lägg dem i en ugnsfast form. Slå över lagen och sätt in i ugnen på 170 grader i 15 minuter.
  • Lyft upp fikonen och häll lagen i en kastrull. Koka ihop till karamellkonsistens. Slå över lagen över fikonen och låt svalna.
  • Servera gärna med något gott hårt bröd.