OSSO BUCO MED RISOTTO MILANESE OCH GREMOLATA

OSSO BUCO MED RISOTTO MILANESE OCH GREMOLATA

Servera lite Italiensk matromantik.

INGREDIENSER

2 st lammlägg
0.5 gul lök, skalad och skivad i tunna skivor
0.5 morot, skalad och skuren i mindre bitar
1 vitlöksklyftor, skalade och delade i 4 bitar
0.5 msk tomatpuré
1 dl passerade tomater
1 dl vitt vin
2 blad salvia
rapsolja till stekning
salt och peppar

Risotto milanese

1 dl canaroliris
0.25 dl finhackad schalottenlök
1 dl vitt vin
Ca 6 dl kycklingbuljong
0.5 dl riven parmesan
0.5 msk smör
olivolja
saffran ca ½ pkt
salt och svartpeppar

Gremolata

0.5 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1 msk finhackad persilja
1 msk olivolja av bättre sort
finrivet skal av ½ citron

TILLAGNING

  • Krydda lammläggen med salt och peppar. Bryn dem gyllenbruna på båda sidor i rapsolja.
     
  • Bryn även lök, morot och vitlök. Lägg över i en ugnsfast form med höga kanter. Blanda tomatpuré, passerade tomater, vitt vin och salvia. Häll tomatblandningen över lammläggen och sätt in i ugn på 120 grader i ca 3 timmar. Läggen skall vara riktigt mör så det är möjligt att du behöver köra den några minuter till. Häll av “såsen” och låt svalna. Mixa såsen till slät konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
     
  • Hetta upp ett par msk olivolja i en vid kastrull. Tillsätt schalottenlök och sautera i någon minut. Löken får inte ta färg. Tillsätt ris och saffran och sautera ytterligare i en minut under ständig omröring. Häll i det vita vinet och låt det koka in. Tillsätt hälften av kycklingbuljongen och låt sjuda på svag värme. Rör om hela tiden. Efterhand som kycklingbuljongen kokar in så tillsätt mer i omgångar. Sjud riset till önskad konsistens och avsluta med parmesan och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
     
  • Blanda alla ingredienserna till gremolatan.
     
  • Värm lammläggen och servera med sås, risotto och gremolata.