ÖRTINKOKT LAX, GRÖN SPARRIS OCH DRESSING PÅ VÄSTERBOTTENSOST

ÖRTINKOKT LAX, GRÖN SPARRIS OCH DRESSING PÅ VÄSTERBOTTENSOST

ÖRTINKOKT LAX, GRÖN SPARRIS OCH DRESSING PÅ VÄSTERBOTTENSOST

Allt som är sommar serverat på en tallrik, bon appétit!

INGREDIENSER

300 g lax utan skinn och ben
200 g svensk grön sparris
0.5 tsk kummin, rostad i torr stekpanna i 3 minuter
olivolja till sparris
1 msk strösocker
0.5 msk salt
salt och peppar

INKOKNINGSLAG TILL LAXEN

0.5 liter vatten
50 g morot, skalad och skuren i små bitar
50 g gul lök, skalad och skuren i små bitar
1 stjälkar dill
1 persiljestjälkar
1 kvistar dragon
2 kvistar timjan
0.5 lagerblad
0.5 tsk vitpepparkorn
0.5 msk vitvinsvinäger
0.5 msk salt

VÄSTERBOTTENSOST-DRESSING

1 dl majonnäs
0.5 dl riven västerbottensost
1 msk klippt smörgåskrasse
0.5 msk finskuren dill
citronsaft att smaksätta med
salt och peppar

TILLAGNING

  • Skär laxen i 24 lika stora delar. Vänd försiktigt runt med kummin, 2 msk socker och 1 msk salt. Låt stå i ca 20 minuter.
     
  • Koka alla ingredienser till inkokningslagen till laxen i 20 minuter. Sila den kokande lagen över laxbitarna. Täck med plastfilm och låt stå i 10 minuter.
     
  • Mixa majonnäs, västerbottensost. Tillsätt smörgåskrasse och dill. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
     
  • Skär bort ett par centimeter från botten av sparrisen. Förväll sparrisen i saltat vatten. Häll av och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar.