NÄSSELSOPPA MED STENBITSROM OCH BAKAT ÄGG

NÄSSELSOPPA MED STENBITSROM OCH BAKAT ÄGG

Image Title

De spädaste nässelbladen högst upp på växten gör sig bäst i matlagningen.

INGREDIENSER

1 bananschalottenlökar, skalade och finhackade
1 dl vitt vin
3 dl ljus kycklingfond
2 dl vispgrädde
2.5 dl plockade nässlor, sköljda
1 dl babyspenat
2 ägg
2 msk stenbitsrom
1 msk finskuren gräslök
salt och peppar
rapsolja att sautera löken i

TILLAGNING

  • Värm vatten i en kastrull till 63 grader. Lägg i äggen och låt dem ligga där i en timme och trettio minuter. Det är mycket viktigt att temperaturen är konstant under hela tiden.
  • Sautera schalottenlöken (stek hastigt utan att löken tar färg) i rapsolja till den är genomskinlig och har mjuknat. Tillsätt vitt vin och koka till hälften återstår. Häll i kycklingbuljongen och låt koka ner med 1/3 del. Häll i vispgrädden och låt koka ytterligare några minuter.
  • Mixa nässlorna och spenaten i en mixerkanna. Mixa till slät konsistens och sila genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.
  • Knäck försiktigt ett ägg i var tallrik. Servera med stenbitsrom, gräslök och varm soppa.