KALVFÄRSSPETT MED SPISKUMMIN OCH GRILLAD PAPRIKA

KALVFÄRSSPETT MED SPISKUMMIN OCH GRILLAD PAPRIKA

Här gör vi en smakrik variant på shish kebab, med en kryddig paprikaröra.

INGREDIENSER

300 g kalvfärs
1 äggulor
0.5 msk spiskummin
0.5 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk finhackad persilja
2 färska buntlökar
4 blad svartkål
2 paprikor, grillade och skalade
2 pinjenötter, rostade
0.5 tsk vit balsamvinäger
0.5 msk strösocker
0.5 tsk rökt paprikapulver
0.5 msk smör
olivolja att baka färsk lök med
salt och peppar

TILLAGNING

  • Blanda kalvfärs med äggula, spiskummin, vitlök, persilja, salt och peppar. Blanda till en jämn färs. Forma färsen i 8 st cylindrar ”cigarrer” och lägg dem i en form och sätt i kyl. 
     
  • Dela buntlöken i två halvor. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugn på 175 grader i ca 15 minuter eller till löken är mjuk. 
     
  • Finhacka den grillade paprikan. Lägg den i en kastrull tillsammans med pinjenötter, balsamvinäger, socker och paprikapulver. Koka på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. mer vinäger och socker. 
     
  • Grilla kalvfärsen och trä ett spett genom varje cylinder. 
     
  • Koka svartkål i saltat vatten i ca 2 minuter. Häll av vattnet och tillsätt smör. Låt smöret smälta tillsammans med svartkålen och smaka av med salt och peppar.
     
  • Lägg upp på varma tallrikar.