GRÖNA BÖNOR MED SMÖRSÅS, PERSILJA OCH FRASIGT BRÖD

GRÖNA BÖNOR MED SMÖRSÅS, PERSILJA OCH FRASIGT BRÖD

GRÖNA BÖNOR MED SMÖRSÅS, PERSILJA OCH FRASIGT BRÖD

Smörsås slår sällan fel, här med surdegsbröd och grönsaker i säsong.

INGREDIENSER

100 g haricots verts, snoppade
100 g skärbönor, snoppade och delade i mindre bitar
1 msk finstrimlad persilja
1 skivor smörstekt surdegsbröd, rivet i mindre bitar
olivolja att marinera bönorna med
salt och peppar

SMÖRSÅS

1 schalottenlökar, finhackade
0.5 msk vitvinsvinäger
½ dl torrt vitt vin
1 dl grädde
37.5 g rumsvarmt smör
0.5 tsk citronsaft
salt och peppar

TILLAGNING

  • Koka upp en kastrull med 3 liter vatten och 1/2 dl salt. Lägg i de gröna bönorna och koka i 6–7 minuter eller till de är möra. Kyl i kallt vatten. Sila av vattnet och låt bönorna rinna av. 
     
  • Lägg bönorna i en bunke och marinera med olivolja, strimlad persilja, salt och peppar.
     
  • Lägg schalottenlöken i en kastrull med vinäger och vin. Låt koka sakta tills nästan all vätska kokat in.
     
  • Koka under tiden ihop grädden i en annan kastrull till drygt halva mängden.
     
  • Späd lökskyn med grädden och koka upp. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Smaka av med citron, salt och peppar.
     
  • Värm bönorna i en kastrull. Lägg upp på en tallrik. Slå över smörsåsen och garnera med frasigt bröd.