Näring

En sund, balanserad CF-kost spelar stor roll

 

Det är viktigt att du underbygger din behandlingsregim för cystisk fibros (CF) med en sund, balanserad kost i enlighet med läkarens råd. Kosten bör innehålla många olika slags näringsämnen – kolhydrater, proteiner och fetter, som är kroppens huvudsakliga energikällor.1,2

Människor med CF kan behöva mer energi (kalorier), fett och protein än andra människor eftersom kroppen har svårare att spjälka och absorbera dessa från maten.2,3 Det exakta behovet av energi och fett varierar från person till person och du ska därför alltid rådfråga din läkare, sjuksköterska eller dietist om specifik CF-kost.3

Prata med din läkare eller sjuksköterska om du oroar dig för din vikt. De kan ordna så att du får träffa en dietist som kan ge dig råd om lämpliga koständringar.

 

Äta en energi-, fett- och proteinrik kost

Även om behovet av energi, fett och protein varierar från person till person bör alla med CF äta en balanserad och varierad kost.

För att få i sig den extra mängd energi, fett och protein som behövs rekommenderas vanligen tre måltider om dagen plus mellanmål.2

Livsmedel som nötter, avokado, fet fisk, kakor och kex är bra källor till fett och energi. Ost, grädde och smör kan läggas till som ett enkelt sätt att öka måltidernas innehåll av fett och energi. 4

Om du har svårt att få i dig tillräckligt med energi kan din läkare, sjuksköterska eller dietist rekommendera ett tillskott som hjälper dig att tillgodose ditt behov av energi och näringsämnen.

 


Rekommenderad kost

Frukost
Lunch
Middag
Mellanmål

Frukost


  • Ägg (hårdkokta, pocherade, stekta, i form av äggröra eller 2-äggsomelett) och rostat bröd med vita bönor
  • Bagel med färskost
  • Fet yoghurt
  • Müsli med nötter och frö
  • Flingor eller gröt med standardmjölk
  • Rostat bröd med smör eller margarin
  • Magert bacon och/eller korv då och då

Lunch


  • Avokadosallad med olivolja eller dressing
  • Smörgås med ost, lax, tonfisk eller kyckling
  • Rostat bröd med ost
  • Ost och kex
  • Skink- och ostsmörgås
  • Äggsmörgås (två stora ägg plus majonnäs)
  • Bacon, sallad och dressing
  • Två bitar pizza med ost
  • Tjock grönsaks- eller kycklingsoppa

Middag


  • Kyckling och grönsaker
  • Laxfilé med sallad
  • Fisk med potatismos
  • Paj och sallad
  • Stek med sås och potatis
  • Lasagne
  • Pizza
  • Curryrätter med ris
  • Chokladpudding
  • Yoghurt
  • Glass

Mellanmål


  • En näve jordnötter/mandlar
  • En skiva hårdost
  • Croissant
  • Rostat bröd med smör
  • Medelstor avokado
  • Müsli med standardmjölk
  • Fet yoghurt
  • Stort glas standardmjölk eller milkshake
  • Müsli- eller cerealbar
  • En påse mikrovågspopcorn
  • Glass
  • Kex

Menyförslag

Förrätt
Huvudrätt
Efterrätt
Mellanmål

Tarte tatin med grönsaker och akaciahonung (8 portioner)


Förberedelser:
30 minuter

Tillagning:
45 minuter

Innehåll per portion:
360 kcal och 27 g fett

Ingredienser:

  • 100 g morötter
  • 100 g palsternacka
  • 100 g kålrot
  • 100 g majrova
  • 150 g saltat smör i tärningar
  • 100 g honung
  • 20 g ingefära
  • 1 skiva smördeg
  • Salt och peppar

  1. Skala och skiva grönsakerna fint. Sjud separat i saltat vatten (15 minuter palsternacka – 20 minuter kålrot/majrova – 15 minuter morot)

  2. Förvärm ugnen till 220 °C.

  3. Fördela grönsakerna jämnt i en pajform. Lägg smörtärningarna ovanpå, ringla över honung och krydda.

  4. Skala ingefäran och lägg den mitt i formen. Tillaga i ugnen i 10 minuter.

  5. Ta bort ingefäran och täck grönsakerna med smördegskivan. Smördeg som hänger över kanten viks in i formen. Grädda i ugnen i 15 minuter.

  6. Ta ut formen ur ugnen, täck med en upp-och-nedvänd tallrik över och vänd.

 

Bästa tips: Använd små, fasta palsternackor utan för många fläckar. De kan bytas ut mot squash eller purjolök om så önskas. Ta bort mitten av kålroten om den är brunaktig. Om du inte hittar kålrot, öka mängden majrova. Den här rätten går också bra att äta som mellanmål.

Förberedelser: 30 minuter

Tillagning: 45 minuter

Innehåll per portion: 360 kcal och 27 g fett

Kycklingfajitas (4 portioner)


Förberedelser:
30 minuter

Tillagning:
15 minuter

Innehåll per portion:
510 kcal och 18 g fett

Ingredienser:

  • 4 vanliga tortillas
  • 1 röd, 1 gul och 1 grön paprika
  • 1 röd lök
  • 2 matskedar citronsaft
  • 400 g kycklingbröst
  • 2 matskedar olivolja
  • 2 teskedar Tex Mex-krydda

 

Guacamole:

  • 1 avokado
  • Saften från 1 liten citron
  • 1 scharlottenlök
  • 1,5 teskedar Tex Mex-krydda

  1. Dela avokaden i fyra delar, ta bort skalet och kärnan. Lägg avokadoköttet i en mixer. Skala och dela schalottenlöken i fyra delar och lägg i mixern. Pressa citronen och tillsätt saften och kryddorna. Mixa till en slät puré.
  2. Strimla kycklingköttet och lägg i en skål. Tillsätt citronsaft, olivolja , salt och kryddor. Blanda väl.
  3. Förvärm ugnen till 180°C.
  4. Kärna ur och strimla paprikorna. Skala och skär löken i tunna skivor och stek grönsakerna på hög värme i en stekpanna i fem minuter.
  5. Värm lite olja i en stekpanna med höga kanter och bryn kycklingköttet i 2-3 minuter på varje sida.
  6. Lägg tortillabröden i aluminiumfolie och värm i ugnen i 2–3 minuter. Lägg dem på tallrikar och bred på guacamole. Toppa med grönsaker och kyckling och servera.

 

Bästa tips: Gör en gourmetversion genom att tillsätta Gruyèreost, lite färsk koriander/körvel eller en sked crème fraîche.

Bananer bakade i sitt skal med vaniljstång (4 portioner)


Förberedelser:
10 minuter

Tillagning:
20 minuter

Innehåll per portion:
220 kcal och 3 g fett

Ingredienser:

  • 4 mogna bananer
  • 4 matskedar blomhonung
  • 2 matskedar saltat smör
  • 4 vaniljstänger
  • Bakplåtspapper
  • Snöre

  1. Förvärm ugnen till 180°C.
  2. Gör ett vertikalt snitt längs hela bananerna, ned till 3/4 av diametern, utan att ta av skalet. Sära försiktigt kanterna längs snittet och lägg i honung och smör i små bitar.
  3. Skär varje vaniljstång i 6–8 bitar. Stick in vaniljstångsbitarna utmed bananens längd.
  4. Linda in varje banan i bakplåtspapper till ett paket. Bind ihop med ett snöre och grädda i 20 minuter.
  5. Låt svalna och servera.

 

Bästa tips: Den här efterrätten smakar bra med kola- eller vaniljglass.

Baskisk pizza (6 portioner)


Förberedelser:
20 minuter

Tillagning:
25 minuter

Innehåll per portion:
270 kcal och 13 g fett

Ingredienser:

  • 7 matskedar tomatsås
  • 1 rulle pizzadeg, 260 g
  • 3 g vitlök
  • 500 g tomater
  • 2 gula paprikor
  • 1 matsked hackad persilja
  • 4 matskedar olivolja
  • Salt och peppar

  1. Förvärm ugnen till 210°C.
  2. Lägg tomaterna i en kastrull med kokande vatten i en minut och häll sedan bort vattnet. Ta bort skalet, skär i tunna skivor och ta bort fröna.
  3. Strimla paprikorna och bryn i en stekpanna i 5 minuter med 2 matskedar olivolja. Skala vitlöken, skiva fint och tillsätt till paprikorna. Fortsätt att steka.
  4. Rulla ut degen och bred över tomatsåsen. Lägg på tomatskivorna på pizzan. Toppa med paprika- och vitlöksblandningen och krydda med lite salt och peppar.
  5. Grädda i ugnen i 15 minuter.
  6. Ta ut ur ugnen, ringla över olja och servera.

 

Bästa tips: Pizzan kan serveras som huvudmål tillsammans med sallad och toppad med tärnad kyckling eller några svarta oliver skurna i små kuber.

Referenser

1. European Food Safety Authority (EFSA). EFSA Journal 2010;8(3):1461. Available at https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461. Accessed June 2016.

2. Cystic Fibrosis Trust. Eating well with Cystic Fibrosis - A guide for Children and Parents. 2010.

3. Borowitz D, et al. Consensus Report on Nutrition for Paediatric Patients With Cystic Fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002; 35(3): 246 ̶ 59.

4. Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for adults with cystic fibrosis. 2010.

 
Stäng

Stäng

To access the Healthcare Professionals' section you must verify your professional status using OneKey Web Authentication.

Press continue to use your existing OneKey account or register for a new OneKey user account.

Link to website terms and conditions