PATATAS BRAVAS MED SMETANA, TOMAT OCH RÖKT PAPRIKA

PATATAS BRAVAS MED SMETANA, TOMAT OCH RÖKT PAPRIKA

PATATAS BRAVAS MED SMETANA, TOMAT OCH RÖKT PAPRIKA

Patatas bravas är en spansk tapasklassiker som serveras med en het tomatsås.

INGREDIENSER

2 stora potatisar
2 msk smetana
rapsolja att steka i
0.5 tsk rökt paprikapulver
salt och svartpeppar

KRYDDIG TOMATSÅS

0.5 burk (400 g) hela tomater
0.5 grillad skalad röd paprika
1 vitlöksklyftor, skalade
0.5 bananschalottenlök, skalad och skuren i små bitar
½ röd spansk peppar, ta mindre om föredrar en mildare sås
0.5 tsk rökt paprikapulver
olivolja att steka i
1 tsk strösocker
salt och peppar

TILLAGNING

  • Skala och stansa ut 8 rundlar ur potatisen. Sätt rundlarna i en form och fyll upp med rapsolja så att det täcker. Sätt in i ugn på 190 grader till potatisen är mör och gyllenbrun. Ta ut, lyft upp potatisen och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med salt och peppar. 
     
  • Sautera (stek utan att ge färg till grönsakerna) schalottenlöken och vitlöken i olivolja i en kastrull. Sautera i ca 5 minuter på medelstark värme. Tillsätt tomater, grillad paprika, spansk peppar, paprikapulver och strösocker och låt koka på svag värme i ca 30 minuter. Mixa med en stavmixer till slät konsistens. Smaka av med salt och peppar. 
     
  • Gröp ur potatisen och fyll med tomatsåsen. Avsluta med att klicka på smetana och pudra över lite rökt paprikapulver.