KUNGSFLUNDRAGRATÄNG MED SMÖRSTEKT SPENAT, DILLMORÖTTER OCH SKALDJURSSÅS

KUNGSFLUNDRAGRATÄNG MED SMÖRSTEKT SPENAT, DILLMORÖTTER OCH SKALDJURSSÅS

En gratäng som inte går av för hackor.

INGREDIENSER

300 g kungsflundrafiléer eller liknande plattfisk
350 g skalad potatis, välj en sort som passar bra till puré
50 g smör
0.5 dl mjölk
50 g bladspenat
0.5 tsk finhackad vitlök
200 g skalade morötter, skurna i mindre bitar
0.5 tsk dillfrö
0.5 msk finhackad dill
1 dl riven lagrad prästost
rapsolja till stekning
smör till stekning
salt och peppar

Skaldjurssås

0.5 kg räkor med skal
0.5 gul lök skalad och skuren i mindre bitar
0.5 morot, skalad och skuren i mindre bitar
0.5 palsternacka, skalad och skuten i mindre bitar
0.5 vitlöksklyfta, skalad
1 msk tomatpuré
1 tsk dillfrö
0.5 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2.5 dl vispgrädde
1.5 dl vitt vin, nedkokt till hälften
salt och peppar

TILLAGNING

  • Rosta räkorna i ugnen på 200 grader i 15–20 minuter. De ska bli gyllenbruna. Bryn lök, morot, palsternacka och vitlök i en rymlig kastrull i rapsolja. Tillsätt de rostade räkorna, tomatpuré, dillfrö, lagerblad och timjan. Fyll på med vatten så att det täcker och låt sjuda i 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt stå i ytterligare 30 minuter innan du silar skaldjursfonden.
  • Sila ner skaldjursfonden i en kastrull och låt reducera till ungefär hälften återstår. Häll i det vita vinet och vispgrädden och koka till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  • Koka potatisen mjuk. Sila av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm smör och mjölk. Passera eller pressa potatisen. Blanda i smöret och mjölken och vispa till slät konsistens. Smaka av med salt.
  • Lägg purén i en spritspåse och spritsa den på tallrikarna. Sautera spenat och vitlök i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg morötterna i en kastrull tillsammans med dillfrö, salt, peppar och en klick smör. Lägg på ett lock och låt bräsera till de är möra.
  • Fördela spenaten på tallrikarna. Lägg på kungsflundran och krydda med salt och peppar. Lägg morötterna på fisken och slå över såsen. Toppa med riven prästost och gratinera i ugn till gyllenbrun färg. Garnera med dill.