KUNGSFLUNDRAGRATÄNG MED SMÖRSTEKT SPENAT, DILLMORÖTTER OCH SKALDJURSSÅS

KUNGSFLUNDRAGRATÄNG MED SMÖRSTEKT SPENAT, DILLMORÖTTER OCH SKALDJURSSÅS

KUNGSFLUNDRAGRATÄNG MED SMÖRSTEKT SPENAT, DILLMORÖTTER OCH SKALDJURSSÅS

En gratäng som inte går av för hackor.

INGREDIENSER

300 g kungsflundrafiléer eller liknande plattfisk
350 g skalad potatis, välj en sort som passar bra till puré
50 g smör
0.5 dl mjölk
50 g bladspenat
0.5 tsk finhackad vitlök
200 g skalade morötter, skurna i mindre bitar
0.5 tsk dillfrö
0.5 msk finhackad dill
1 dl riven lagrad prästost
rapsolja till stekning
smör till stekning
salt och peppar

Skaldjurssås

0.5 kg räkor med skal
0.5 gul lök skalad och skuren i mindre bitar
0.5 morot, skalad och skuren i mindre bitar
0.5 palsternacka, skalad och skuten i mindre bitar
0.5 vitlöksklyfta, skalad
1 msk tomatpuré
1 tsk dillfrö
0.5 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2.5 dl vispgrädde
1.5 dl vitt vin, nedkokt till hälften
salt och peppar

TILLAGNING

  • Rosta räkorna i ugnen på 200 grader i 15–20 minuter. De ska bli gyllenbruna. Bryn lök, morot, palsternacka och vitlök i en rymlig kastrull i rapsolja. Tillsätt de rostade räkorna, tomatpuré, dillfrö, lagerblad och timjan. Fyll på med vatten så att det täcker och låt sjuda i 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt stå i ytterligare 30 minuter innan du silar skaldjursfonden.
  • Sila ner skaldjursfonden i en kastrull och låt reducera till ungefär hälften återstår. Häll i det vita vinet och vispgrädden och koka till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  • Koka potatisen mjuk. Sila av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm smör och mjölk. Passera eller pressa potatisen. Blanda i smöret och mjölken och vispa till slät konsistens. Smaka av med salt.
  • Lägg purén i en spritspåse och spritsa den på tallrikarna. Sautera spenat och vitlök i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg morötterna i en kastrull tillsammans med dillfrö, salt, peppar och en klick smör. Lägg på ett lock och låt bräsera till de är möra.
  • Fördela spenaten på tallrikarna. Lägg på kungsflundran och krydda med salt och peppar. Lägg morötterna på fisken och slå över såsen. Toppa med riven prästost och gratinera i ugn till gyllenbrun färg. Garnera med dill.