FALAFEL PÅ GRÖNA ÄRTOR, KIKÄRTOR OCH VITLÖK

FALAFEL PÅ GRÖNA ÄRTOR, KIKÄRTOR OCH VITLÖK

FALAFEL PÅ GRÖNA ÄRTOR, KIKÄRTOR OCH VITLÖK

En frasig falafel med mycket vitlök är svårslagen. Testa att byta ut hälften av kikärtorna mot ärtor, men glöm inte persiljan!
 

INGREDIENSER

1 ½ dl gröna ärtor
200 g kikärtor, kokta och väl avrunna
0.5 gul lök, skalad och finhackad
0.5 dl finskuren bladpersilja
1 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 msk tahini
0.5 msk chiliflakes
0.5 msk spiskummin
0.5 msk mald koriander
1,6 dl vetemjöl
¼ tsk bikarbonat
1 msk sesamfrö, rostade
2 rädisor, ansade och delade på mitten
rapsolja att fritera i
salt och peppar

MIXAD FÅROST

100 g fårost
1 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 msk citronjuice
1 msk olivolja

TILLAGNING

  • Lägg gröna ärtor, kikärtor, lök, persilja, vitlök, tahini, chili, spiskummin, koriander och mixa till en slät massa. Häll i vetemjöl och mixa i ytterligare 30 sekunder. 
     
  • Lägg smeten i en bunke och kyl i 30 minuter.
     
  • Mixa fårost, vitlök, citronjuice och olivolja till slät konsistens.
     
  • Tillsätt bikarbonat i falafelsmeten. Knåda med händerna och forma smeten med två skedar.
     
  • Fritera falafeln i rapsolja på 160 grader i ca 3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
     
  • Servera med fårost, rädisor, mynta och pitabröd.