FALAFEL PÅ GRÖNA ÄRTOR, KIKÄRTOR OCH VITLÖK
En frasig falafel med mycket vitlök är svårslagen. Testa att byta ut hälften av kikärtorna mot ärtor, men glöm inte persiljan!
INGREDIENSER
1 ½ dl gröna ärtor
200 g kikärtor, kokta och väl avrunna
0.5 gul lök, skalad och finhackad
0.5 dl finskuren bladpersilja
1 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 msk tahini
0.5 msk chiliflakes
0.5 msk spiskummin
0.5 msk mald koriander
1,6 dl vetemjöl
¼ tsk bikarbonat
1 msk sesamfrö, rostade
2 rädisor, ansade och delade på mitten
rapsolja att fritera i
salt och peppar
MIXAD FÅROST
100 g fårost
1 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 msk citronjuice
1 msk olivolja
TILLAGNING
- Lägg gröna ärtor, kikärtor, lök, persilja, vitlök, tahini, chili, spiskummin, koriander och mixa till en slät massa. Häll i vetemjöl och mixa i ytterligare 30 sekunder.
- Lägg smeten i en bunke och kyl i 30 minuter.
- Mixa fårost, vitlök, citronjuice och olivolja till slät konsistens.
- Tillsätt bikarbonat i falafelsmeten. Knåda med händerna och forma smeten med två skedar.
- Fritera falafeln i rapsolja på 160 grader i ca 3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
- Servera med fårost, rädisor, mynta och pitabröd.