BERLINERMUNKAR MED VINBÄR OCH VANILJKRÄM

BERLINERMUNKAR MED VINBÄR OCH VANILJKRÄM

Image Title

En frasig hit att bjuda på efter midsommarmiddagen.

INGREDIENSER

6 klasar röda vinbär
1.5 dl äppelmos, lagd i spritspåse
1½ dl mjölk
10 g jäst
2.5 dl vetemjöl
½ dl socker
½ tsk salt
25 g rumstempererat smör
1.5 äggulor
strösocker att rulla munkarna i
malen kanel att rulla munkarna i

VANILJKRÄM

2.5 dl standardmjölk
0.5 vaniljstång
0.5 ½ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 msk vetemjöl
3 äggulor
1 dl vispad grädde

TILLAGNING

  • Värm mjölken till 35 grader. Smula jästen i en skål och blanda ner någon deciliter av mjölken. Rör tills jästen löst sig. Häll vetemjöl, socker och salt i en degblandarbunke. Tillsätt resten av den varma mjölken och jästblandningen. Blanda till en smulig kladdig deg.   
  • Blanda i rumstempererat smör lite i taget. Tillsätt äggen och blanda till en jämn deg. Blanda i degblandare ca 8 minuter. Täck degen med en handduk och låt jäsa i en timme.  
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 lika stora delar. Rulla och knåda ihop små bullar. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla lätt. Låt jäsa under handduk i ytterligare en timme.  
  • Värm frityrolja i en fritös eller kastrull till 180 °C. Fritera 3–4 munkar i taget. Vänd dem försiktigt efter ca en minut då de fått fin mörkbrun färg och fritera en minut till på andra sidan. Ta upp och lägg på hushållspapper.  
  • Skär ett litet snitt i sidan på munkarna. Stick in spetsen på spritspåsen i munken och fyll med äpplemos. Fyll alla munkar. Rulla munkarna i socker och kanel.  
  • Häll mjölken till vaniljkrämen i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg ner stång och frön i mjölken. Koka upp och ta av från spisen.  
  • Rör samman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör tills smeten är slät.Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i en fin stråle ner i äggblandningen samtidigt som du vispar.   
  • Häll tillbaka genom en finmaskig sil i kastrullen. Hetta upp på medelvärme under konstant omrörning. Rör ända ner i bottnen. När smeten tjocknat ordentligt, ta av från värmen, täck med plastfolie och ställ kallt.  
  • Vänd ihop med den vispade grädden. Servera munkarna med vaniljkräm och vinbär.